Presentació del llibre "Cartes de condemnats a mort pel franquisme" el dimarts 14 de juny al Centre de Lectura.

Event: 10/6/2011

Centre de Lectura, Reus
Dimarts 14 de juny, 8 vespre, a la Sala d'Actes.

Presentació del llibre Cartes de condemnats a mort pel franquisme, d'Alba Díaz i Helena Ledesma.

Acte organitzat per la Secció de Geografia i Història del Centre de Lectura.

Introduirà l'acte Joaquim Besora i el professor d'història contemporània de la URV Antoni Gavaldà
contextualitzarà el període històric en que s'emmarca el llibre.
Cartes de condemnats a mort pel franquisme
 
 

Article de Lluís Alpera publicat al diari Levante el 17 febrer de 2011.

 
Els vint-i-quatre personatges triats dins aquestes Cartes de condemnats a mort pel franquisme de les periodistes A. Díaz i H. Ledesma són una petita mostra de les milers de víctimes que va deixar la dictadura del general Franco.
 
Ara que hom reivindica amb insistència la revisió de la memòria històrica del nostre passat més recent, amb tantes traves legals i una certa indiferència general per part de la societat, testimonis de primera mà com els presents ens refresquen la crueltat i la injustícia d’aquells militars sublevats envers el règim democràtic de 1936 i  que organitzaven multitudinaris consells de guerra “sumaríssims” tant durant el conflicte bèl.lic com en la fosca postguerra del franquisme. El resultat fou, com sabem, milers de ciutadans afusellats pel simple fet d’haver defensat la República i/o el catalanisme.
 
 
Dins aquesta tria podem perfectament comprovar la diversitat de  personatges: des de polítics ben notables com ara Lluís Companys, President de las Generalitat de Catalunya, el ministre anarquista Joan Peiró a nacionalistes tan coneguts com Manuel Carrasco i Formiguera, Carles Rahola i Domènec Latorre i Solé, que no va participar en el conflicte a causa de l’edat i un braç esguerrat.  Un altre personatge ben significatiu, a les acaballes del franquisme, fou Salvador Puig Antich.
 
 
Les autores de tan exhaustiu i rigorós treball el presenten sistemàticament de la següent manera: a) d’entrada, un resum biogràfic de cadascun dels personatges, b) circumstàncies de la detenció i el judici “sumaríssim”; c) l’execució; d) darrera voluntat de l’afusellat amb la carta o cartes, si han arribat als familiars i e) una petita fotografia del personatge cedida pels familiars.
 
 
El resultat de tot plegat és, segons paraules del presentador Josep M. Figueres, una “obra emotiva que testimonia la duresa d’uns anys. Gràcies al seu esforç, la història no s’esborra del tot i la podem tenir present.”


10/6/2011 a les 07:46h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.