Lectura de contes de Narcís Oller el dimarts 14 de febrer a les 19.30.

Event: 10/2/2012

El col·lectiu En Veu Alta llegirà el dimarts 14 de febrer a les 19.30 dos contes de Narcís Oller: Jocc Pagès i El transplantat (fragment).

La lectura anirà a càrrec de Montserrat Auqué, Jordi Francesch i Dolors Juanpere. La presentació dels textos d'Oller la farà el professor de literatura catalana de la URV Magí Sunyer, president de la Societat Narcís Oller de Valls.


 


Narcís Oller (Valls, 1846 - Barcelona, 1930). Primer gran novel·lista català de la Renaixença, és considerat el creador de la novel·la catalana moderna. Ocupa un lloc destacat en el marc global de la novel·la realista gràcies a obres com La papallona (1882), L'Escanyapobres (1884), Vilaniu (1885), La febre d'or (1890-1892), La bogeria (1899) o Pilar Prim (1906). De formació romàntica, es va anar decantant cap a l'opció estètica naturalista propera a Émile Zola. Va aconseguir, no obstant, un estil propi, que el mateix Zola en una carta-pròleg a la traducció francesa de La papallona va especificar. Va incorporar temes i una visió del món inèdits en la literatura catalana vuitcentista.

Els contes d'Oller constitueixen una part molt destacada de la seva obra, tant per la quantitat com per la diversitat de formes i termes. No han tingut, però, la projecció de les seves grans novel·les. Alguns dels contes són, en el fons, la primera versió d'històries que després desenvolupà en forma de novel·la. 
L'Àlbum Narcís Oller: La darrera publicació promoguda per la Societat Narcís Oller
10/2/2012 a les 11:43h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.