El mes d'abril dues lectures En Veu Alta de dedicades a John Steinbeck i Ramon Amigó Anglès.

Event: 22/3/2012


Cicle En Veu Alta 2011-2012

Dimarts 17 d’abril, a les 19.30 h, a la sala d'actes del Centre de Lectura:
 
Lectura interpretada del relat «El guia de la gent» de El poni roig de John Steinbeck.

Presentació a càrrec de Joaquim Mallafrè, traductor de l’obra. Amb les veus de Montserrat Auqué, Dolors Esquerda i Dolors Juanpere.

 
 
John Steinbeck, escriptor nord-americà, fill d’immigrants alemanys i irlandesos, va néixer a Califòrnia l’any 1902 i va morir a Nova York l’any 1968. Es graduà a la Universitat de Stanford el 1925 i es traslladà a Nova York per començar la seva carrera com a escriptor, però retornà a la seva població natal l'any següent on inicià una carrera plena d'èxits literaris. Durant la Segona Guerra Mundial treballà com a corresponsal de guerra al New York Herald Tribune.

El 1929 va escriure la seva primera novel·la: una ficció històrica basada en la vida del bucaner Henry Morgan. El 1933 publicà El poni roig i el 1935 Tortilla Flat, un compendi d'històries humorístiques sobre gent jove durant la Gran Depressió. L’èxit d’aquesta obra el permeté publicar obres com D’homes i ratolins l’any 1936. L’any 1939 publicà Els raïms de la ira, la seva novel·la més famosa. Per aquesta obra aconseguí l'any 1940 el premi Pulitzer de novel·la, el mateix any en què fou adaptada al cinema per John Ford.

Després d'escriure l'any 1947 a Mèxic la seva novel·la La Perla, que fou adaptada per ell mateix al cinema, realitzà un viatge fins a la Unió Soviètica, juntament amb el fotògraf Robert Capa. El 1952 publicà la seva novel·la més popular: A l'est de l’Edèn. L'any 1962 li fou concedit el premi Nobel de Literatura.
 


 
El poni roig, recull de contes, 1933: són quatre magnífiques narracions protagonitzats per un nen que viu en un modest ranxo de les muntanyes de Califòrnia: «El regal», «La promesa», «Les grans muntanyes» i «El guia de la gent».
 
 
 


Jornades de la Secció Filològica de l'IEC a Reus: 

 
Divendres 20 d’abril, a les 20 h a la sala d’actes, dins els actes organitzats amb motiu de les Jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Reus. Homenatge a Ramon Amigó Anglès.
 
Lectura de «L’esquena mascla de Montsant», del llibre Amb penyals d’un blau cansat... de Ramon Amigó.

Amb les veus de Dolors Esquerda, Montserrat Auqué i Dolors Juanpere i la col·laboració musical de Xavier Pié, saxo soprano.


  
Ramon Amigó i Anglès (Reus 1925-2011) era professor de català i s'havia format en l'onomàstica dins del món excursionista. Va dur a terme l'aplec i l'estudi de nombrosos repertoris onomàstics. De les seves publicacions destaquen Els topònims de la ciutat de ReusEls noms de lloc de les terres catalanes: la Mussara (premi Eduard Brossa el 1955 i premi de la Societat Catalana de Geografia, filial de l'IEC, el 1961) i Siurana de Prades. Altres repertoris d'onomàstica publicats corresponen als termes de la Mussara, Castellvell del Camp i Almoster. És l'autor de la guia itinerària Les muntanyes de Prades, el Montsant i serra la Llena, redactada amb altres autors, i de la monografia L'ensenyança de la llengua catalana, des de Reus, sota el franquisme. Va ser president del Centre de Lectura de Reus, de la Associació d’Estudis Reusencs, vicepresident de la Societat d'Onomàstica, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1997 i era membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC.
 
 
 
 
 
 
 
22/3/2012 a les 10:34h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.