Cicle d'activitats a Reus sobre la Caputxinada de 1966.

Event: 10/10/2012

La Secció de Geografia i Història del Centre de Lectura organitza unes activitats al voltant la Caputxinada de 1966.


Cicle Moments de la Nostra Història: «La Caputxinada mig segle després... quasi. En parlen els protagonistes».


La Caputxinada és el nom amb que es coneixen els fets que varen tenir lloc al convent dels Pares Caputxins de Sarrià (Barcelona) entre el 9 i l’11 de març de 1966 amb motiu de l'assemblea constitutiva del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona on s'havien d'aprovar la declaració de principis i els estatuts del sindicat. Hi assistiren prop de mig miler de persones, entre representants d'estudiants, professors i intel·lectuals. El setge de prop de tres dies i el posterior assalt al convent per la policia dirigit pel comissari Vicente Juan Creix i ordenat pel ministre de governació general Camilo Alonso engegà un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana, que fou el germen de la Taula Rodona Democràtica de l'oposició catalana (antecedent de l'Assemblea de Catalunya), i reforçà la incorporació a la lluita antifranquista de sectors eclesiàstics, amb una manifestació de capellans a Barcelona l'11 de maig del mateix any.
 
Pere Gabriel i Sirvent (Terrassa, 1945). 
Dimecres 10 d’octubre, a les 19.30 h: «La Caputxinada. Crònica gràfica», exposició al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR).
L'exposició fotogràfica, que es podrà veure fins al 24 de novembre, és un recull de més de cinquanta imatges en blanc i negre, de prop de les cent que es conserven en els fons de l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Tot aquests material va ser amagat al convent quan entraren les forces policials i resistiren el posterior escorcoll (que va ser recuperat, posteriorment, per Guillem Martínez, l'autor –llavors estudiant d'enginyeria industrial–, que el conservà curosament fins que va ser dipositat a l'ANC, l'any 1996).
 
Amb la presència de Guillem Martínez i Josep Maria Sans Travé, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Es tracta d’una col·laboració del Centre de Lectura i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus.

A la Biblioteca Central Xavier Amorós hi haurà instal·lada una mostra bibliogràfica sobre l'esdeveniment.Al Centre de Lectura:
 

30 d’octubre, a les 19.30 h, a la sala d’actes: xerrada «Vivències i testimonis de la Caputxinada» a càrrec de Josep C. Vergés i Coma (Barcelona, 1947), present a la Caputxinada com a delegat de curs de primer d'Econòmiques. Expulsat pel rector Garcia Valdecasas per defensar el professor de Filosofia del seu curs: Manuel Sacristan. Va estudiar a Cambridge Economia i es doctorà a la Universitat de Barcelona, després de ser indultat en la mort del dictador Franco. Ha escrit més de trenta llibres sobre economia, medi ambient i corrupció.


 
El 6 de novembre, a les 19.30 h, a la sala d’actes: Pere Gabriel, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB, impartirà la conferència «Discursos i entusiasmes jovenívols: La Caputxinada i la política universitària del PSUC».
 


10/10/2012 a les 12:49h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.