Jornades sobre el llibre antic

Event: 8/4/2015

Jornades El Llibre Antic: Memòria del Passat.
Del 8 al 16 d’abril. A la sala d’actes del Centre de Lectura


Objectius:
Conèixer com ha evolucionat el llibre antic al llarg de l’època moderna. Destacar la importància del llibre antic com a font d’informació historiogràfica. Identificar els principals centres d’estampació arreu del continent europeu. Valorar la influència del llibre en l’evolució del pensament i de l’educació de cada època. Analitzar el contingut d’algunes de les publicacions més emblemàtiques. Conèixer els antecedents de la literatura infantil i la seva aplicació al món dels infants.


Programa:
Dimecres 8, a les 18.15 h, inauguració a càrrec del president del Centre de Lectura i el president de la Fundació Privada Mútua Catalana.
18.30-19.30 h: «La impremta a l’inici del segle xix. Canvi de règim, canvi de registre», a càrrec de Montserrat Comas, directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Vilanova).
19.30-20.30 h: «La gestió del llibre antic a la Biblioteca de Catalunya», a càrrec de Núria Altarriba, directora de la Unitat Bibliogràfica de la Biblioteca de Catalunya.

Dijous 9:
18.30-19.30 h: «La base de dades de "Marques d'impressors" de la Universitat de Barcelona», a càrrec de Neus Verger, Biblioteca de Reserva, CRAI, Universitat de Barcelona.
19.30-20.30 h: «Els primers llibres infantils en català», a càrrec de Cristina Garreta, directora de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.
Dimecres 15:
18.30-19.30 h: «El llibre de les Constitutions y altres drets de Cathalunya... (Barcelona, 1704)», a càrrec d'Antoni Jordà, catedràtic d’Història del Dret i de les Institucions de la URV.
19.30-20.30 h: «Incunables, tècnica, art i cultura. Catalunya», a càrrec de M. Rosa Molas, responsable de Patrimoni Històric de la Biblioteca del Centre de Lectura.

Dijous 16:
18.30-19.30 h: «Novel·la cavalleresca i historiografia clàssica al Renaixement», a càrrec d'Alexandre Coroleu, professor investigador ICREA, UAB.
19.30-20.30 h: «El llibre antic com a font historiogràfica», a càrrec de Josep Fàbregas, professor d'Història Moderna de la URV.
20.30-21.30 h: taula rodona «Fons antic: tres realitats properes», amb la participació de Victòria Rodrigo (Biblioteca Central Xavier Amorós), Cristina Barbé (Biblioteca Pública de Tarragona) i Maria Rosa Molas (Centre de Lectura). Modera: Enric Aguadé Bruix.

Coordinadors de les jornades: Josep Fàbregas Roig i Montserrat de Anciola (cap de la Biblioteca del Centre de Lectura).

Coincidint amb l’Any de les Biblioteques, les jornades s’oferiran com a activitat complementària a l’alumnat de la URV i com a curs de formació per al professorat del Departament d’Ensenyament. Codi activitat: 7000310507. Enllaç: http://www.xtec.cat/web/formacio/gestio/cercador_activitats

Organitzadors: Centre de Lectura, Universitat Rovira i Virgili. Col·laboradors: Institut Ramon Muntaner, Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.

Patrocinador: Fundació Privada Mútua Catalana.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. 
8/4/2015 a les 16:21h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.