Simposi sobre Màrius Torres a la Universitat de Lleida els dies 4 i 5 de novembre.

Event: del 04/11/2010 al 05/11/2010

I Simposi Màrius Torres
(4-5 de novembre de 2010)
Edifici del Rectorat - Universitat de Lleida
 
El centenari del naixement de Màrius Torres (1910-1942) ha motivat la celebració de diversos actes per commemorar l’escriptor lleidatà. Aquest I Simposi Màrius Torres, organitzat per la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, vol ser l’aportació acadèmica a l’efemèride. 
Conegut fonamentalment com a poeta, Màrius Torres també va desenvolupar altres facetes com a escriptor, que tenen gran importància per comprendre la seva trajectòria vital i literària: des de l’elaboració de contes fins a la d’una obra de teatre, passant per l’escriptura de dietaris i també per diverses traduccions. Aquest Simposi, defugint de limitar l’autor a la condició de poeta, bé que tenint-la present, vol fer una aportació a l’estudi de la seva vida i la seva obra tractant sobretot aquestes poc conegudes facetes. Algunes de les intervencions, per una banda, analitzaran l’època en què va viure, especialment l’ambient teatral i el musical. Unes altres s’ocuparan de les traduccions que va fer l’escriptor i també d’aquelles de què ha estat objecte la seva poesia. La prosa dels seus contes i la del dietari, per una altra banda, seran el tema de sengles comunicacions. I, finalment, la poesia i la vigència del poeta també seran objecte d’estudi i discussió.
 Programa
 
dijous 4, matí (10.00-13.30)
 
Acte inaugural: Jaume Barrull, "La Lleida de Màrius Torres: tradició, modernitat i derrota"
 
Inauguració de l’exposició "Llegat Màrius Torres"
 
Lluís Marc Herrera, "Context musical a la Lleida de Màrius Torres"
 
Miquel M. Gibert, "Màrius Torres i el teatre: més que una provatura"
 
Juanjo Manau, "Màrius Torres i Miguel Hernández, sagitaris en combat"
 
 
dijous 4, tarda (16.30-19.00)
 
Jordi Malé i Joan Ramon Veny-Mesquida, "Els manuscrits literaris de Màrius Torres al Corpus Literari Digital"
 
Txema Martínez, "Màrius Torres, traductor"
 
Taula rodona: La traducció de l’obra de Màrius Torres, amb Jaume Pont (moderador), Marta Giné, Norberto Gimelfarb, Donatella Siviero i Alfonso Alegre
 
dijous 4, vespre (20.00-21.00)
 
Lectura de textos de Màrius Torres(alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística, al Cafè del Teatre de l’Escorxador)
 
divendres 5, matí (10.00-14.00)
 
Andratx Badia, La narrativa de Màrius Torres
 
Àngels Marzo, El «Dietari íntim» de Màrius Torres
 
Taula rodona: "Màrius Torres, avui", amb Enric Falguera (moderador), Jaume Cabré, Xavier Macià, Jordi Pàmias i Francesc Parcerisas
 
Margarida Prats, Lectures de Màrius Torres: 1940-1960
 
Cloenda del Simposi, a càrrec de Xavier Macià.El col·lectiu En Veu Alta prepara una sessió, dins el Cicle En Veu Alta 2010-2011, amb la lectura de poemes de Màrius Torres, el dimarts dia 16 de novembre. La presentació de la lectura anirà a càrrec de Margalida Tomàs, professora de literatura, i es farà a la Sala d'actes del Centre de Lectura de Reus.


En el video següent creat a partir imatges de la pel·lícula "El silenci abans de Bach" de Pere Portabella, un llarg silenci precedeix a la lectura del poema de Màrius Torres: "En el silenci obscur d'unes parpelles closes"


 
 
25/10/2010 a les 10:47h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.