La sessió En Veu Alta del mes de desembre es dedica a Salvador Espriu

Event: 14/12/2010


Coincidint amb els 25 anys de la mort de Salvador Espriu el col·lectiu En Veu Alta presentarà una nova sessió del Cicle En Veu Alta 2010-2011 el dimarts 14 desembre a la Sala d'Actes del Centre de Lectura.

La lectura serà presentada per Joan Ramon Veny, doctor en Filologia Catalana, catedràtic de l’Escola Universitària de la Universitat de Lleida. Es llegiran fragments de textos teatrals i narratius de Salvador Espriu així com alguns dels seus poemes: 

 FULL DE LECTURA
 
Primera història d’Esther.
    Parlament inicial de l’ALTÍSSIM. 
 
Ariadna al laberint grotesc
     Relat:TÒPIC.
 
Cançons d’Ariadna.
    ENTRADA.
    CANÇÓ BANAL DE LA CIUTAT DE CTESIFON.
    CANÇÓ D’ESPERANCETA TRINQUIS.
 
Ariadna al laberin grotesc
    Relat: ELS SUBALTERNS.
 
El Minotaure i Teseu.
    AMB MÚSICA HO ESCOLTARIES POTSER MILLOR.
    UNA CLOSA FELICITAT ÉS BEN BÉ DEL MEU MÓN.
    DE TAN SENZILL, NO T’AGRADARÀ.
    SENTIT A LA MANERA DE SALVADOR ESPRIU.
 
Cementiri de Sinera
    A LA VORA DEL MAR. TENIA...
 
LaPell de brau.
    EL BRAU, EN L’ARENA DE SEPHARAD,...
    ELS NOSTRES AVIS VAREN MIRAR,...
 
Primera Història d’Esther.
    Parlament d’AMAN.
 
Amb les veus de Jordi Francesch, Montserrat Auqué, Dolors Esquerda i Dolors Juanpere. Direcció: Dolors Juanpere.

Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985). És un dels escriptors més significatius de la postguerra i un dels poetes catalans més importants. Tot i que es dóna a conèixer com a narrador, la seva incursió tardana en la poesia no és cap obstacle per aconseguir un ràpid reconeixement, no només dins les lletres catalanes sinó dins la literatura universal.
 
També té un paper important en la recuperació del teatre català, aportant obres com Primera història d'Esther (1948), Antígona(1955), Una altra Fedra si us plau (1978), Ronda de mort a Sinera (1985). Publica les novel·les El doctor Rip (1931) i Laia (1932), els llibres de narracions, Aspectes (1934), Ariadna al laberint grotesc (1935), Miratge a Citerea (1935) i Litizia i altres proses (1937), obres que l'acrediten com el narrador més original després del Noucentisme. La seva obra poètica compta amb els reculls Cementiri de Sinera (1946), Les hores i Mrs. Death (1952), El caminant i el mur (1954), Final del laberint (1955), Les cançons d'Ariadna (1949), La pell de brau (1960), Llibre de Sinera (1963) i Setmana Santa (1971).
 
Tot sovint revisa la seva obra, amb la finalitat de convertir-la en un corpus ben travat. Traduït a nombroses llengües, el seu nom ha estat sovint en les propostes per al premi Nobel. El 1972 és distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i dos anys més tard rep la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona, el 1982. És nomenat doctor honoris causa per les Universitats de Barcelona i de Tolosa de Llenguadoc. Per la seva actitud cívica, l'any 1982 rebutja la Creu d'Alfons X el Savi.
 
(Font: Associació Escriptors en Llengua Catalana)

 
11/12/2010 a les 15:50h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.