El Cercle de Viena publica l'obra mestre de l'escriptor xinès Ba Jin.

Event: 20/3/2011


 
El Cercle de Viena edita l'obra mestre del xinès de Li Yaotang:    Família.


 
 

 
L’obra mestra de Ba Jin, un dels grans noms de la literatura xinesa.
 
Els tres fills de la família Gao han estat pujats a casa en el mateix ambient asfixiant en què es van educar els seus pares i els seus avis, però a través de l’escola han rebut l’aroma fresca dels aires d’Occident, on les noies no tan sols no duen els peus embenats, sinó que fins i tot es tallen els cabells ben curts, com si fossin nois.
 
Aliens a qualsevol influència forània, a la gran casa familiar, l’avi, la madrastra, la  concubina Chen i les ties continuen jugant al mahjong com si no passés res, mentre els servents fan el que calgui per satisfer els seus desitjos. No gaire lluny d’allà, però, les tropes rebels del general Zhang preparen una nova envestida... i l’impacte de la guerra superarà per primera vegada els murs de casa de la família Gao, on ja mai res no tornarà a ser igual.
 
Des del moment de la seva publicació, l’any 1931, Família va esdevenir molt popular entre els sectors més inquiets de la joventut xinesa. I vuitanta anys després, l’obra de Ba Jin evoca irremissiblement en el lector l’esperit de les grans obres de Lampedusa, d’Ibsen o de Dostoievskij, que retraten un petit univers que semblava immutable, poc abans que se n’esfondrin els fonaments.
 
 
Ba Jin
 
Nom amb que es coneix l’escriptor Li Yaotang, que va néixer l’any 1904 a Chengdu, i morí a Xangai al 2005, als 101 anys d’edat. És considerat un dels autors més importants de la narrativa xinesa del segle XX, i Família, novel·la de caràcter autobiogràfic que va
escriure amb només 27 anys, és, sens dubte, la seva obra mestra.
 
La novel·la ofereix un magnífic retrat de la Xina tradicional, així com dels rituals i dels costums de governaven la societat benestant confucianista que l’autor coneixia de primera mà i que van desaparèixer per sempre sota l’escomesa de la Revolució Cultural.
 
La traducció d'Eulàlia Jardí parteix de l’original xinès.
 
 
 
  
 
 
20/3/2011 a les 10:48h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.