El nebot de Wittgenstein, de Thomas Bernhard

Punt 6 Ràdio i el Centre de Lectura de Reus presenten 
 
 
EN VEU ALTA
 
lectura de textos proposats per la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus
 
 
El nebot de Wittgenstein,
 
de Thomas Bernhard

 
Traducció de Josep Murgades

 
 Amb la veu de Dolors Juanpere, Montserrat Auqué i Dolors Esquerda.  Direcció: Dolors Juanpere.
 
 

Lectura de quatre fragments de la narració sobre Paul Wittgenstein:
El doctor Salzer, Procedència i òpera, El premi estatal de literatura 
i La mort de Paul Wittgenstein.

 


“El filosòfic Ludwig era tan boig com el seu nebot Paul; l’un, Ludwig, va fer de la seva filosofia motiu de la seva fama, l’altre, Paul, de la seva follia. L’un, Ludwig, era potser més filosòfic, l’altre, Paul, potser més boig, però possiblement nosaltres creiem en el cas de l’un, del Wittgenstein filosòfic, només pel fet que aquest era filòsof, i perquè va portar al paper la seva filosofia i no la seva follia, i en el cas de l’altre, d’en Paul, creiem que era un boig perquè va reprimir la seva filosofia i no la va publicar, i només va fer exhibició de la seva follia. Tots dos eren persones absolutament extraordinàries i cervells absolutament extraordinaris, l’un va publicar el seu cervell, l’altre no. Podria dir fins i tot que l’un va publicar el seu cervell, l’altre va practicar el seu cervell.”
  
Thomas Bernhard
Herleen, Països Baixos, 1931 - Ohlsdorf, Gmunden, 1989
 
Escriptor austríac. Estudià música a Salzburg i començà la seva activitat literària al final dels anys cinquanta. Autor provocador i molt controvertit, la seva obra és construïda sobre monòlegs o llargues explicacions obsessives que giren entorn de temes com la mort, la malaltia, el fracàs, la soledat i la incomunicació, als quals dóna una categoria còsmica.

De la seva obra cal esmentar les proses Frost ('Glaçada', 1963), Verstorung ('Pertorbació', 1967), Die Kälte ('El fred', 1987), Wittgensteins Neffe ('El nebot de Wittgenstein', 1982) i Der Unterheger ('El malaguanyat', 1983). Escriví també teatre (Der Ignorant und der Wahnsinnige, 'L'ignorant i el boig', 1972); Der Weltverbesserer, 'El reformador', 1979) i poesia.
 
 

 

 En Veu Alta presenta dos videos on es posa veu
a dos fragments de la narració, extrets de a lectura.
Els videos s'il·lustren amb imatges de Thomas Bernhard llegint
amb imatges del film "Monologe auf Mallorca" de Krista Fleinschmann (1981):
 Premi estatal de Literatura


Procedència i òpera


Lectura en mp3 de fragments de "El nebot de Wittgenstein"


21/4/2010 a les 11:59h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.