John Steinbek "El poni roig": fragments dels contes "La promesa" i "El guia del poble"

Punt 6 Ràdio i el Centre de Lectura de Reus
 
presenten 
 
 
EN VEU ALTA
 
lectura de textos proposats per la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus:
 
Textos de John Steinbeck. Traducció de Joaquim Mallafrè.
 
 
Dos fragments del recull de contes “El poni Roig” (1933), llegits al Centre de Lectura el 30 de setembre de 2010 amb motiu del Dia Internacional de la Traducció.
 
 
Amb les veus de Joaquim Mallafrè i Dolors Juanpere. 
 
Col·lectiu EN VEU ALTA
 

 
 


 

John Steinbeck, escriptor nord-americà nascut a Califòrnia l’any 1902 i mort a Nova York l’any 1968. 
Fill d'immigrants alemanys i irlandesos. Es graduà a la Universitat de Stanford el 1925 i es traslladà a Nova York per començar la seva carrera com a escriptor però retornà a la seva població natal l'any següent on inicià una carrera plena d'èxits literaris.
 
Durant la Segona Guerra Mundial treballà com a corresponsal de guerra al New York Herald Tribune.
 
El 1929 va escriure la seva primera novel·la: una ficció històrica basada en la vida del bucaner Henry Morgan, el 1933 publicà “El poni roig” i el 1935  “Tortilla Flat”, un compendi d'històries humorístiques sobre gent jove durant la Gran depressió. L’èxit d’aquesta obra el permeté publicar obres  com "D’homes i ratolins" l’any 1936.
 
L’any 1939 publicà "Els raïms de la ira", 1939, la seva novel·la més famosa. Per aquesta obra aconseguí l'any 1940 el Premi Pulitzer de novel·la, el mateix any en què fou adaptada al cinema per John Ford.
 
Després d'escriure l'any 1947 a Mèxic la seva novel·la “La Perla”, que fou adaptada per ell mateix al cinema, realitzà un viatge fins la Unió Soviètica, juntament amb el fotògraf Robert Capa. El 1952 publicà la seva novel·la més popular: "A l'est de l’Edèn.
 
L'any 1962 li fou concedit el Premi Nobel de Literatura.

 

 
El poni roig, recull de contes, 1933. 


Són quatre magnífiques narracions protagonitzats per un nen que viu en un modest ranxo de les muntanyes de Califòrnia: “El regal”, “La promesa”, “Les grans muntanyes” i “El guia del poble”.
 
 
A “La promesa” el pare de Jody li promet un poltre. Jody porta la seva egua Nellie al fabulós cavall Sundog, “el dimoni negre”, per tal que la munti i neixi el poltre promès.
 
 
D’aquest conte, Joaquim Mallafrè, traductor de l’obra al català, en llegeix un fragment: 
 

El conte, “El guia del poble” té com a protagonista un ancià: l’avi de Jody, un orgullós vell guia d’una de les grans caravanes que van conquistar l’oest als indis. Ara, però, les seves històries cansen als adults.
 

Lectura de fragments dels contes de Steinbeck:


22/10/2010 a les 15:11h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.