Joan Salvat-Papasseit

 Punt 6 Ràdio i el Centre de Lectura de Reus presenten 
 
EN VEU ALTA
 
lectura de textos proposats per la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus

 
Poemes de
 
Joan Salvat-Papasseit
 

 Amb la veu de Montserrat Auqué.  Presentació de Dolors Juanpere.Joan Salvat-Papasseit
Barcelona, 1894 - Barcelona, 1924
 

Cap al 1915 començà a col·laborar, en castellà, a "Justicia Social" de Reus i, en castellà i català, a "Sabadell Federal", on publicà una sèrie d'articles d'ideologia llibertària i de temàtica obrera que signà amb el pseudònim de Gorkiano.
 
Des del 1919 fou un escriptor totalment català. Aquest any aparegué el seu primer llibre de poesia, Poemes en ondes hertzianes, on és ben clara la fascinació que exerciren en ell Marinetti, els futuristes italians i, encara més, Apollinaire. Hi combina l'admiració pel món "futur" de la màquina amb els paisatges, visuals i socials, del seu barri, la Barceloneta.
 
El seu segon llibre de poemes ho fa encara més clar: L'irradiador del port i les gavines (1921). El millor de la seva poesia ofereix aquesta fidelitat al món de veïnat obrer on cresqué.
 
El 1922 publicà Les conspiracions, poemes escrits al sanatori de La Fuenfría plens d'exaltació nostàlgica de Catalunya. Les formes poètiques emprades s'aparten gradualment de l'experimentació tipogràfica per mirar cap a la cançó tradicional. Tanmateix, no tingué temps d'abandonar l'avantguardisme; el seu darrer llibre, Óssa Menor (1925), se subtitula "fi dels poemes d'avantguarda" i és una edició pòstuma.
 
Havia publicat La gesta dels estels (1922) i el que hom ha qualificat com un dels millors poemes eròtics de la literatura europea, La rosa als llavis (1923). Aquest llibre presenta, amb una franquesa que no té res de superficial, l'epifania de l'acte eròtic que esclata amb l'entusiame vital i romàntic del poeta.
 
El seu romanticisme es fa patent en les imatges de guerra, corsaris i lladres que tenen l'origen en el paisatge familiar del port de Barcelona i en la seva concepció heroica de la vida i de la tasca poètica.
 
Morí de tuberculosi.
 
  

 En Veu Alta presenta tres videos on posa veu
a tres poemes de Joan Salvat-Papasseit
extrets de la lectura En Veu Alta"Mester d'amor", amb imatges de dansa,
amb Polina Semionova (Stattsballet Berlin) i música de Herbert Gronemeyer"Pantalons llargs", amb imatges suggerides pel poema"Res no és mesquí" (amb imatges del Béjart Ballet Lausanne)

 Lectura de poemes a càrrec de Montserrat Auqué en mp3:


21/4/2010 a les 11:00h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.