Textos de Pere Mata i Fontanet (Reus, 1811-1877)

 
Punt 6 Ràdio i el Centre de Lectura de Reus
 
presenten 
 
EN VEU ALTA
 
lectura de textos proposats per la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus:
 
Lectura de textos de Pere Mata i Fontanet.
amb motiu del bicentenari del seu naixement.
 
 
 
Lectura del poema Records de la pàtria i un fragment (l’inicial) de la novel·la El poeta i el banquero, de la versió en català de Fina Masdéu Abril.
Amb les veus de Montserrat Auqué i Dolors Juanpere.
 
Direcció: Dolors Juanpere.
 
 
Col·lectiu EN VEU ALTA
 
 
 

 
 
Pere Mata i Fontanet
 
 
Reus, 1811-1877 .
 
 
Metge i escriptor liberal. 
 
Del 1843 al 1854 ocupà la càtedra de medicina legal i toxicologia a la Universitat de Madrid. Durant aquest temps escriví un Tratado de medicina i cirugía legal, teórica y práctica, seguit de un compendi de toxicología (1846), Examen crítico de la homeopatía (1851-52), Doctrina médico-filosófica española (1860), etc.
 
En la seva obra intentà d'introduir els nous corrents d'oposició a la ideologia mèdica oficial, defensà la visió anatòmica de les malalties mentals i polemitzà contra l'hipocratisme imperant; és un dels precursors de la psiquiatria a Espanya, especialment de la seva problemàtica forense. Presidí l'Acadèmia de Medicina i Cirurgia. El 1868 fou degà de la facultat de medicina; posteriorment fou rector de la Universitat de Madrid. Durant el regnat d'Amadeu de Savoia fou governador civil de Madrid.
 
Escriví també novel·les històriques (El poeta y el banquero, 1842; Los moros del Riff o el presidiario de los Alhucemas, 1856; El idiota o los trabucaires del Pirineo, 1856; Los mártires de Siria, 1861; etc), poesia (Fotografías íntimas, 1875; i, en català, els poemes Lo vot complert, publicat a "El Vapor" el 1836; Records de la pàtria i altres que no foren publicats.
 
 A principis del segle XX el consell d’administració del manicomi dissenyat per l’arquitecte per Domènech i Montaner li posà el seu nom, a l’actual l’Institut Pere Mata.
 Escoltar els textos en mp3:

29/8/2011 a les 23:22h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.