J.V. Foix

Punt 6 Ràdio i el Centre de Lectura de Reus presenten 
 
 
EN VEU ALTA
 
lectura de textos proposats per la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus

 
 
Poemes de
 
J.V. FOIX (Josep Vicenç Foix)

 

 
Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 1984
 
 Amb la veu de Montserrat Auqué.  Presentació de Dolors Juanpere.
 
Josep Vicenç Foix i Mas (J.V. Foix)
Sarrià, Barcelona, 28 de febrer de 1893 - Barcelona, 29 de gener de 1987
 
Poeta, periodista i assagista. Signava J.V. Foix.
 

Tot i que es proclamà investigador en poesia, Foix ha aconseguit una obra de síntesi entre el classicisme i un avantguardisme molt personal, que passa per provatures futuristes i surrealistes (cal recordar la seva amistat amb Dalí, Miró, Éluard i García Lorca).

El seu món, que lliga la lírica i les arts plàstiques, té les arrels en els clàssics catalans, provençals i italians. Els seus primers llibres en prosa poètica (Gertrudis, 1927; KRTU, 1932) són tasts d'un extens diari, que Foix datà el 1918, i no tingueren cap ressò. Els sonets de Sol, i de dol (1947), llibre que havia d'aparèixer el 1936, el consagraren com un clàssic modern i revelen una riquesa idiomàtica i tècnica excepcionals. El vers Si pogués acordar raó i follia resumeix el conflicte permanent del seu món interior, reflectit en la poesia, entre sentiment i raó, el nou i el vell, l'instant i l'eternitat.
 
Li fou concedit el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1973), la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona (1980), la Medalla d'Or de la Generalitat (1981) i el Premio Nacional de las Letras Españolas (1984), entre d'altres guardons. 

En Veu Alta presenta dos videos on posa veu
a dos poemes de J.V. Foix
extrets de la lectura.


És quan dormo que hi veig clar, 

El video s'il·lustra amb imatges de l'artista surrealista polac Jacek Yerka.Sol, i de dol.  Si pogués acordar raó i follia.

amb imatges d'aiguaforts de Joan Ponç, artista surrealista de Dau al set, recollides a l'exposició "La pell de la pell" organitzada per la Fundació Carulla al Museu de la vida rural l'any 2007.Lectura de poemes de J.V. Foix en mp3 , a càrrec de Montserrat Auqué.
 


21/4/2010 a les 11:03h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.