Joyce: Dublinesos "Les germanes"

Punt 6 Ràdio i el Centre de Lectura de Reus presenten 
EN VEU ALTA
lectura de textos proposats per la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus


 
LES GERMANES 
de la col·lecció de contes DUBLINESOS
de JAMES JOYCE. 

 
Traducció de Joaquim Mallafrè
 

 
La col·lecció “Dublinesos”, està formada per quinze relats d'una extraordinària economia tècnica i d’una sorprenent habilitat, que completen en la seva extensió el cicle vital de l’home (adolescència, maduresa, mort).
 
El conte “Les germanes” descriu la visió que un nen té de la vetlla mortuòria del Pare Flynt. El nen acompanyat de la seva tia va ha donar el condol a les germanes del difunt,  Nannie i Eliza.
 
Amb les veus de Monserrat Auqué, Dolors Esquerda i Dolors Juanpere
 

James Joyce va néixer a Rathgar, una barriada del sud de Dublín, el 2 de febrer de 1892. Seria el primer dels deu fills -sis germans i quatre germanes- que van tenir Mary Jane i John Joyce.
 
James va heretar dels pares la sensibilitat musical i l’oïda, afinada per l’expressivitat oral dels múltiples entorns que va viure.
 
El 1907 aparegueren els poemes de Chamber music. Vingué després el recull deDublinesos (1914), les novel·les Retrat de l'artista adolescent (1916) i Ulisses (1922, a París; la primera edició novayorkesa no seria permesa fins el 1934 i a Anglaterra fins el 1936), l’obra teatral Exiliats (1918), els poemes de Pomes pennyeach i, després d'una redacció que durà 16 anys, Finnegans Wake (1939).
 
Joyce va morir el 10 de gener de 1941.
 
Amb ell desapareixia una figura importantíssima de la literatura contemporània. Hi aportava un llenguatge nou, incisiu, amb ambició de totalitat, amb una complexitat feta tant de literatura com de bocins col·loquials, fins i tot vulgars, de recursos d’arrel  popular transformada en món propi, travat i coherent, encaixat en un tot d'infinites possibilitats, on apareix l’epifania significativa, la poesia i el deliri oníric. I sota la novetat hi havia la solidesa de la tradició clàssica, cristiana, medieval i moderna.

En Veu Alta presenta dos videos amb dos fragments
de la lectura del conte "Les germanes"


Fragment inicial, "El vell Cotter"
"La vetlla del pare Flynt"Lectura del conte "Les germanes" en mp3:


22/4/2010 a les 08:52h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.