Àlbum Narcís Oller, a cura de Roger Roig.

Àlbum Narcís Oller
 
A cura de Roger Roig César.
 


 
Notícia a l’edició de EL PUNT, 11 de desembre de 2010:


 
L'àlbum Narcís Oller, publicat per Cossetània Edicions, dins la col·lecció Biblioteca Narcís Oller, número 6. És tracta d'una edició especial que ha anat a cura del vallenc Roger Roig i que recull la trajectòria literària i la vida de l'autor vallenc.
 
L'extensa i variada documentació gràfica i escrita que inclouen les més de dues-centes pàgines d'aquesta publicació han estat seleccionades, explica l'autor, “de manera que poden ajudar les persones que el llegeixin a entendre la vida i obra de Narcís Oller”.
 
Un dels al·licients del volum –que va presentar a l'Institut d'Estudis Vallencs el professor de la Universitat de Lleida Josep M. Domingo, amb la presència de Roger Roig i de l'escriptor Magí Sunyer– és que les imatges es complementen amb fragments escaients triats de les memòries de Narcís Oller i d'altres fonts. L'última part de l'àlbum transmet l'obra pòstuma de Narcís Oller a través dels homenatges, les crítiques periodístiques, etc.
 
 
Article de Maria Carme Gutiérrez

 
 
 
 
Textos de l’edició (Cossetània Edicions):  
 

Amb la publicació d’aquest Àlbum Narcís Oller es produeix un punt d’inflexió en la Biblioteca Narcís Oller, que té com a objectiu tornar a posar a l’abast del lector la producció del gran escriptor català. I és que aquest volum no recull cap de les obres del creador de la novel·la catalana moderna, sinó que fa un repàs de la seva trajectòria vital i literària, donant la veu al mateix Narcís Oller, a diversos contemporanis seus i a experts actuals en l’estudi de la seva literatura; tot plegat constitueix un mosaic que permet acostar-se a una figura cabdal de les lletres catalanes i entendre les seves circumstàncies personals i artístiques. Aquest àlbum, il·lustrat profusament: fotografies d’Oller i del seu àmbit familiar o de treball, imatges dels manuscrits de les seves obres i de les primeres edicions, documents de treball, la crítica periodística... La diversitat de les fonts documentals i de la procedència de les imatges converteixen aquest Àlbum Narcís Oller en un llibre especial, tant per a estudiosos de la seva obra com per al lector que es vol apropar a l’autor.
 
  
Biografia de Narcís Oller:
 
Narcís Oller (Valls, 1846 - Barcelona, 1930) és el patriarca de la novel·la catalana contemporània, amb ell que la narrativa de la Renaixença aconsegueix els requisits intel·lectuals i formals per fer-se un lloc en el context europeu de l’època. Advocat d’ofici, va iniciar-se en les lletres catalanes de la mà del seu cosí, el crític Josep Yxart i de Joan Sardà que l’acompanyaren i esperonaren en les successives publicacions. És autor de les novel·les La papallona (1882), L’escanyapobres (1884), Vilaniu (1886), La febre d’or (1890-92), La bogeria (1899) i Pilar Prim (1906), i de reculls de contes com Croquis del natural (1879), Notes de color (1883), De tots colors (1888), Figura i paisatge (1897), Rurals i urbanes (1916) i Al llapis i a la ploma (1918). També cal fer esment de les facetes de dramaturg i de traductor, que va desenvolupar sobretot en la darrera etapa de la seva vida. Entre els anys 1913 i 1918 va escriure les seves Memòries literàries, en què evoca la seva trajectòria com a escriptor. Oller va obtenir un gran prestigi literari i les seves obres foren traduïdes a altres llengües. El novel·lista va defensar al llarg de la carrera literària la seva opció lingüística a favor del català, en un moment en què aquesta decisió no s’escapava del debat i la polèmica.
 

21/12/2010 a les 16:12h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.