"El temple de la cultura". La primera biblioteca que la Mancomunitat va inaugurar a Catalunya, a Valls, l'any 1918 ha reobert les portes reconvertida en un museu dedicat a Narcís Oller.

Valls,
 

La primera biblioteca popular de la Mancomunitat de Catalunya, la mateixa que l'any 1918 es va inaugurar a Valls, va reobrir les portes ahir, després d'un llarg període de letargia i d'un procés de restauració que ha servit per solucionar una les patologies estructurals que afectaven l'edifici quasi des que es va posar en marxa fa més de noranta anys.
 

Ara, l'equipament recupera l'activitat convertit en un petit museu dedicat al novel·lista Narcís Oller (Valls, 1846-Barcelona, 1930) amb una exposició sobre literatura i modernitat que aprofita les noves tecnologies per mantenir ben viu el pare de la novel·la modernista a Catalunya. Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, organisme que és titular de l'edifici i des d'on s'han finançat els més de 500.000 euros que ha costat la reconstrucció de les estructures bàsiques, insistia en el caràcter identitari de la biblioteca “símbol de la cultura catalana”.


 

 


La biblioteca popular, d'estil neoclàssic i l'únic d'aquestes característiques que es conserva a Catalunya, es va construir en uns terrenys cedits per un notari vallenc i el seu artífex, com ho va ser de la resta de biblioteques de la xarxa de la Mancomunitat, va ser l'assagista Eugeni d'Ors, impulsor del noucentisme català.


Pel delegat del govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, la restauració de la biblioteca popular “honora totes les institucions que hi han cregut”, però ahir, era un dia especialment feliç per a la Societat Narcís Oller, que ha tingut el privilegi d'estrenar les instal·lacions amb una producció dedicada a un escriptor nacional i universal que va tenir el detall de dedicar una novel·la –Vilaniu–, a la seva ciutat d'origen “quan Dickens ho feia de Londres, Balzac de París i Tolstoi de Petersburg”, va relatar l'escriptor Magí Sunyer, president de la Societat Narcís Oller, que es va referir a l'activitat que desplega aquesta entitat “sense diners i sense seu”. L'exposició Narcís Oller. Literatura i modernitat, comissariada pel filòleg Roger Roig, presumeix de poder exhibir el manuscrit original de l'obra Vilaniu, que ha cedit expressament la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú. En aquesta sala s'hi recrea ara l'ambient d'estudi on Narcís Oller devia arrodonir algunes de les seves novel·les que avui tornen a reeditar-se amb el segell Cossetània Edicions, una de les “forces vigoroses”, com la va definir Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, que ha estat capaç de mobilitzar el nom de Narcís Oller. A la primera biblioteca de la Mancomunitat, hi oneja la senyera i la bandera de Valls, però ja no tornarà a ser la casa dels llibres.

 

Anna Estallo,
El Punt, 27 de gener de 2011.
31/1/2011 a les 11:27h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.