Jordi Julià Garriga guanya el premi Decàlia de poesia. En la gala literària de les Festes Decenalls de Valls es va fer un tribut al poeta vallenc Gabriel Guasch.

 


Jordi Julià Garriga va llegir un fragment del poema únic de cinc-cents versos que ha estat distingit. El guardó es convoca cada deu anys des de l'any 1881 i han estat membres del jurat escriptors com ara Narcís Oller que en va formar part l'any 1911.

 


El Punt, Valls, 4 de febrer de 2011.

Jordi Julià Garriga (Granollers, 1972), filòleg i professor universitari, és el guanyador del premi Decàlia de poesia, convocat amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela i que s'organitza des de l'any 1881.
 
El jurat integrat per Àlex Susana, Olga Xirinacs, Maria Lluïsa Julià, Magí Sunyer i Gabriel Guasch, va considerar que “Poètica per a un ninot” era el millor dels cinquanta-dos treballs que es van presentar en el certamen. Julià, que s'ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 euros i veurà publicada l'obra amb el segell Cossetània Edicions, va llegir ahir, durant la cerimònia literària que va tenir lloc al Teatre Principal, un fragment d'aquest únic poema de cinc-cents versos, “un soliloqui per a màscara i cor”, com va apuntar, “que incita a la reflexió sobre la cultura, els fets socials i sobre com la política ho esquitxa tot”. L'alcalde de Valls, Albert Batet, va lliurar el guardó al premiat i a petició del presentador, el periodista Xavier Grasset, va poder referir-se a la poesia i a moments poètics que viu la ciutat de Valls i que el batlle va simbolitzar en “el moment que l'enxaneta fa l'aleta quan culmina un castell”.
 
Jordi Julià, per al qual guanyar el Decàlia ha estat “tot un luxe”, ja va publicar fa set un anys una obra amb el segell de Valls Cossetània Edicions. L'any 1997, va obtenir el premi Màrius Torres amb Els grills que no he matat i des d'aleshores ha sumat una dotzena de distincions entre les quals hi ha el Josep Vallverdú d'assaig (2001), l'Englantina d'or dels Jocs Florals de Barcelona (2002), el Rovira i Virgili d'assaig (2003), el Ciutat de Tarragona-Ramon Comas i Maduell, de poesia (2003), els Premis Octubre-Vicent Andrés Estellés, de poesia (2006) i, més recentment, el premi extraordinari del 150è aniversari dels Jocs Florals (2009) per l'obra Amor constant.


 

L'espectacle literari d'ahir, produït pel col·lectiu En Veu Alta i que va tenir la música en directe de Xavier Pié (saxo tenor) i Ignasi González (contrabaix), va reunir quatre escriptors de primera fila, els mateixos que el dia anterior havien participat en l'ofici solemne, la processó o l'exhibició castellera i que en la vetllada van llegir el resultat de la seva experiència, amb la recreació a l'escenari de la figura de Narcís Oller (membre del jurat del certamen literari del 1911), que, sàviament representada, va intercanviar impressions amb aquests valors de la literatura contemporània que també eren dalt de l'escenari. Alfred Bosch va donar la seva visió particular del seguici i la processó, mentre que Màrius Serra va optar per un relat ple d'humor sobre l'exhibició castellera. Isabel-Clara Simó va evocar la seva infantesa en l'ofici solemne de les candeles, i Margarida Aritzeta, vallenca de soca-rel i que ha pogut viure totes les festes, va fer una reflexió sobre els vallencs il·lustres. Però la vetllada d'ahir, de la qual havia elaborat el guió l'escriptor Joan Cavallé, també va ser un homenatge al poeta Gabriel Guasch (Valls, 1930) amb motiu del seu vuitantè aniversari. L'acte, precisament, havia començat amb una lectura de la seva poesia.


Anna Estallo


5/2/2011 a les 11:17h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.