Un homenatge d'altura: Reus recorda l’historiador Pere Anguera amb un congrés internacional, un documental i la catalogació del seu llegat.

La Vanguardia, 18 febrer 2011.
 
 
Un any sense Pere Anguera i Reus continua treballant en l’homenatge que li faci justícia. “Res de pim-pam, s’ha volgut fer amb cara i ulls”, sosté la regidora de cultura, Empar Pont. La URV ha muntat un congrés internacional a l’altura del brillant historiador, que reunirà a l’abril la flor i nata dels catedràtics d’història de les universitats catalanes, espanyoles i alguna d’estrangera.
Xavier Filella, Montserrat Duch Plana i Anton Gavaldà presentant els actes del Congrés.

 

La sessió inaugural anirà a càrrec de l’escriptor tarragoní Magí Sunyer. “Tothom de primera línia; col·legues i amics que han quadrat l’agenda per venir”, defensa Xavier Filella, membre del comitè organitzador. Des de l’inici, intel·lectuals de la talla de Josep Fontana o Borja de Riquer han col·laborat amb la iniciativa i tambés’hi han sumat institucions com el Centre de Lectura, l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. “La resposta ha estat molt bona”,es felicita la vídua, Mercè Costafreda, de qui va ser la idea d’aquest acte únic i de caire més científic. “I en quedarà un llibre, cosa que li hagués agradat”, afegeix satisfeta.

(Clicar imatge per accedir al blog del congrés internacional Pere Anguera)

 


En paral·lel a la preparació del congrés, aquests dies s’inventarien, cataloguen i encapsen els prop de 15.000 volums que Pere Anguera va atresorar en la seva biblioteca personal. “El llegat és importantíssim. Hi ha moltes biografies, obres d’història dels segles XIX i XX i de temàtica local, no només de Reus”, explica l’exregidor Xavier Filella. La vídua ha cedit el fons a l’Ajuntament, que el situarà en un altell de la segona biblioteca pública que està construint. A més l’equipament portarà el nom de l’historiador, tal com se li va comunicar en vida. “Els llibres seran visibles en un espai reservat”, celebra la titular de cultura, Empar Pont. “Vaig pensar que la seva biblioteca i la meva podrien estar molt bé en una sala i vaig tenir molt bona acollida de l’Ajuntament. El material és molt ampli i podrà ser consultat”, explica Mercè Costafreda. “Amb els llibres que tenia a casa es coneixen els seus interessos professionals”, afegeix.
 
Mentrestant, la responsable de posar ordre al llegat és la historiadora reusenca Carme Puyol. “S’ho guardava tot i no només ha deixat els llibres, també moltes notes que segur que en el futur donaran peu a altres iniciatives”, suggereix Xavier Filella.

La historiadora Carme Puyol inventariant el llegat Pere Anguera.

 


 
Un retrat polièdric:
 
Com a reusenc, com a historiador o en la seva condició de lletraferit. Un documental acostarà les diferents facetes de Pere Anguera (Reus, 1953-2010) a través de les opinions d’una trentena d’entrevistats amb qui hi va tenir relació, com amics, professors o alumnes. En són mostra l’ex vice-president del govern de la Generalitat Josep Lluís Carod-Rovira, l’arxiver Ezequiel Gort, l’artistaSalvador Juanpere o els historiadors Borja de Riquer i Montserrat Duch. “Vol ser el recull definitiu de tota la trajectòria de Pere Anguera”, apunta David Fernández d’Acid Factory, que coprodueix el documental amb Canal Reus Televisió i Reusdigital.
 
L’audiovisual durarà a l'entorn d’una hora i el guió va a càrrec de la periodista Natàlia Borbonès.
 
 
Jordi Baró 
28/2/2011 a les 09:32h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.