Entrevista de Marc Griso (ACN) a Xavier Filella, president del Centre de Lectura de Reus (15 agost 2011).

El Centre de Lectura de Reus aposta per Internet i per les eines 2.0 com a instruments per ajudar a difondre amb detall tota l'oferta cultural que ofereix. En una entrevista, el president de l'entitat, Xavier Filella, ha lamentat que, tot i la trajectòria del centre, amb més de 150 anys d'història, encara no es coneix prou el ventall d'opcions, cursos i tallers d'aprenentatge que s'hi poden cursar en disciplines com la música, els idiomes, el ball o en el camp de les lletres.
 
Amb aquest objectiu manifest, el Centre de Lectura obrirà el pròxim mes de setembre un nou espai web així com diverses eines 2.0 per aconseguir major visibilitat i projecció entre la ciutadania.


 

Entrevista de Marc Griso (ACN) a Xavier Filella, president del Centre de Lectura de Reus (15 agost 2011).
 
''El Centre de Lectura és una estructura cultural de primer ordre, molt ben assentada i dimensionada'' 


 
15 agost 2011, Marc C Griso
 
 
Amb l'esborrany del dossier de la programació que s'estrena al setembre a les mans, Filella deixa entreveure com serà el nou espai web del Centre, amb un accés personalitzat pels socis i un disseny molt més actual. Tot i que no entra en detalls, les xarxes socials -com twitter i facebook- formen part del conjunt de noves tecnologies que el Centre de Lectura de Reus començarà a utilitzar de cara el nou curs. L'objectiu, segons apunta, és aconseguir que el Centre de Lectura torni a ser ''un referent actiu'' dins del món cultural de la ciutat i de la comarca.
 
Preguntat per la situació del Centre de Lectura de Reus arran de l'arribada de les biblioteques públiques a Reus, Filella ha explicat que les públiques són complementàries i que totes dues donen respostes diferents a les necessitats dels usuaris. En aquest sentit, ha ubicat les biblioteques del futur en ''un espai més de trobada'' entre persones interessades en compartir experiències en un camp determinat que no pas en la funció que tenien anys enrere. El president sosté que amb l'arribada de l'era digital -amb els e-books i la digitalització del món de la música- molta informació ja és on-line però ''segueix existint en moltes persones un punt de romanticisme'' pels llibres i els discos reals.
 
Entre els projectes que també formen part de l'agenda dels propers mesos, Filella ha explicat que al setembre es donarà el tret de sortida de l'Escola de Lletres, un projecte amb l'objectiu de formar persones amb inquietuds culturals a partir de tallers amb coneixements teòrics i pràctics de la llengua. Dels diferents actes programats pel proper trimestre ha destacat les jornades que se celebraran el 24 d'octubre i durant la primera quinzena de novembre amb motiu del centenari del I Congrés d'Ateneus de Catalunya, que es va celebrar l'any 1.911. Entre les personalitats convidades als actes, Filella destaquen la presència de Salvador Giner, Josep Ramoneda, Vicenç Altaió, Laura Borràs, Pilar Parcerisas, Isona Passola, Vicenç Villatoro, Juan Insúa i Eugènia Serra.

 
 

Al llarg de l'entrevista, el president de l'entitat ha defensat que Reus té una ''estructura cultural de primer ordre, molt ben assentada i dimensionada'' tot i que creu que l'actual conjuntura econòmica dificulta poder donar-li continuïtat. Segons ha dit, cal trencar amb el pensament que en cultura s'ha d'invertir ''el que es pugui i prou'' sinó que cal potenciar-la perquè ''té el poder de cohesió que necessita la societat actual i és el tret que més ens pot diferenciar com a país''.
 
Així mateix, Filella ha assegurat que la ciutat ha de treballar per poder ser el ''referent cultural de primer nivell'' del país al costat de ciutats com Barcelona. ''El món de la cultura forma part d'aquell cercle d'àmbits que molts en presumeixen però pocs hi acaben invertint en la quantia que realment es necessita per aconseguir que sigui un pilar estratègic més dins de la societat i l'economia del país'' ha conclòs.
 
30/8/2011 a les 12:57h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.