Les imatges de Pere Anguera

Les imatges de Pere Anguera

Article de Xavier Amorós publicat al Punt/Avui el 16 d’abril de 2012


 
  
Dimarts passat es presentà a la ciutat Pere Anguera. Tres segles, una veu, reportatge filmat d'Acid Factory, que és una semblança, en imatges, testimonis i textos, de la vida i la personalitat del singularment destacat intel·lectual reusenc que morí el 4 de gener del 2010, als 58 anys. Moltes persones sabíem, amb més o menys coneixement de causa, qui era Pere Anguera. Molts l'hem vist treballar incansablement, l'hem llegit amb constància i l'hem seguit amb admiració, a Reus, especialment, al Centre de Lectura, i a Tarragona, especialment, a la Facultat d'Història de la Universitat Rovira i Virgili. I, en sortir d'aquí, en molts punts, més pròxims o més allunyats, on existís alguna mena de culte als estudis històrics.


Sí, efectivament, Pere Anguera era un notable historiador, però tenia també moltes altres admirables capacitats igualment excepcionals, com a literat, com a investigador polític, com a impulsor i dinamitzador cultural. Els llibres, la seva obra publicada, és proporcionalment ingent. És cert que tenia una important autoestima, però posseïa, a la vegada, la generositat suficientment potenciada per aportar abundoses energies en benefici de la comunitat, una comunitat que sabíem molt bé on començava però que no tenia cap limitació.


En són testimonis principals el Centre de Lectura de Reus, l'Associació d'Estudis Reusencs i la Universitat Rovira i Virgili i la nova biblioteca pública que aviat s'inaugurarà que ja du el seu nom. El vam perdre fa dos anys i la seva pèrdua fou d'una negativitat extrema, excessiva. A partir de llavors se'ns feia necessari reunir i condensar el significat i les proporcions del que havia estat capaç de dur a terme, per mitjà d'un instrument altament expressiu, difícil d'elaborar i fàcil d'atènyer. Per fortuna aquest instrument ja el tenim materialitzat en la producció filmada de 70 minuts.


D'aquesta admirable realització, partint d'un guió de gran nivell de Natàlia Borbonès i dirigida per David Fernández, Víctor Rubio i Vicent Torrent i la mateixa Borbonès, amb un muntatge que s'endevina molt encertat, en resulta un conjunt elegant, fidel i expressiu.


Molta gent tindrà, gràcies a la filmació, notícia rigorosa i eloqüent de quina mena de persona i de personatge va ser i quina mena de tresor ens ha llegat amb el seu exemple, amb els seus llibres i amb les seves conclusions Pere Anguera Nolla, capaç de perfilar amb una llum especial els tres segles que ha contemplat.
 

Xavier Amorós Solà
17/4/2012 a les 08:48h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.