Article de J. Roig a Reusdirecte.cat sobre la conferència de Josep Fontana Lázaro.

 (J.Roig/ReusDirecte), 17 octubre 2012
 
 
L'historiador i catedràtic emèrit de la UPF dibuixa un fosc retrat del present en la lliçó inaugural del Centre de Lectura de Reus.

 
Josep Fontana Lázaro: “L'objectiu de l'austeritat és aprofitar la crisi, no solucionar-la”.


“El futur és un país estrany”.
 
Aquest ha estat el títol de la lliçó inaugural que el prestigiós historiador i catedràtic emèrit de la UPF, Josep Fontana Lázaro, ha fet aquest dimarts al vespre en un Centre de Lectura molt concorregut. El professor ha traçat un recorregut des de la Il·lustració fins a l'actualitat per fer entendre que el decurs històric no és sempre una relat de progrés i major benestar, sinó que les millores socials només són fruit de lluites contra els poders establerts i que, des de mitjans dels anys 70, Occident viu immers en una època de regressió i empobriment de la majoria dels seus habitants. Un procés que s'ha radicalitzat amb les receptes imposades per paliar la crisi econòmica i que amenacen el propi sistema democràtic.
 
En el seu discurs, Josep Fontana (Barcelona, 1931) ha alertat que les retallades en educació, sanitat i pensions són processos quasi irreversibles malgrat que en les circumstàncies actuals es presentin com a temporals. En aquest sentit, ha recordat a l'audiència que l'estat del benestar només s'ha aconseguit gràcies a les lluites col·lectives, vagues i revoltes de les classes empobrides i maltractades. La pressió i el terror que aquestes accions van provocar a les classes dominants van permetre durant la segona meitat del segle XIX i la primera del XX una mediació que la Revolució Russa va acabar d'impulsar. El temor a una expansió del sistema comunista va ser un dels pilars de les bones relacions entre el capital i el treball entre els anys 40 i 70, uns decennis de grans promeses de futur, d'un capitalisme amable i d'un programa de progrés.
 
Un cop aquesta amenaça es va haver diluït, l'era conservadora de Margaret Thatcher i Ronald Reagan al Regne Unit i als EUA va acabar amb aquesta etapa de conciliació. Dos governs marcats per la lluita contra els sindicats i l'eliminació del paper de l'estat en l'economia. Uns canvis que van anar acompanyats pel fenomen descrit com la Gran Divergència, consistent en un procés encara vigent avui dia en què els rics cada cop s'enriqueixen més mentre que els pobres els hi passa exactament el contrari. El catedràtic emèrit ha citat en aquest punt un estudi que demostra l'augment d'un 80% de la productivitat entre els anys 1973 i 2011. Una pujada, però, que només ha anat acompanyada d'un 10% pel que fa als salaris dels treballadors.
 
Fontana Lázaro ha parlat de mig segle d'estancament en què la majoria dels ciutadans no han evolucionat cap a bé, “i quan la majoria no va bé, l'economia tampoc”. A més, ha posat el dit a la nafra al parlar d'una política degradada que es ven a les grans companyies i al capital, acusant directament a la classe dirigent d'estar sotmesa als interessos financers. En aquest punt, s'ha centrat en la crisi econòmica actual, descrivint el cercle viciós que comporta retallar salaris i que, al seu temps, redueixen la capacitat de compra dels treballadors. Un procés que condueix a la desigualtat. “Com es manté l'ordre social en una situació d'abús com aquesta?”
 
L'última part de la lliçó ha anat encaminada a contestar aquesta qüestió i l'historiador no ha estat menys contundent. Fontana ha parlat d'eines com la neutralització de la dissidència mitjançant dues eines: el control social i digital, d'una banda, i la criminalització de la protesta, per l'altra. Una realitat que ha volgut exemplificar amb una dada controvertida: “quan més creixen els ingressos del 10% de la població nord-americana, més ha augmentat el nombre d'individus en centres penitenciaris”.
 
Josep Fontana Lázaro ha finalitzat el seu discurs alertant sobre el “cop d'estat” que està duent a terme una oligarquia financera tot afirmant que “l'objectiu de l'austeritat és aprofitar la crisi, no solucionar-la”. Un avís que ha escoltat i aplaudit una nombrosa concurrència que comptava amb personalitats polítiques de primer ordre com l'alcalde Carles Pellicer -que ha tingut unes paraules a la presentació de l'acte-, la segona tinent d'alcalde Teresa Gomis, la regidora Montserrat Duch i l'exalcalde socialista Lluís Miquel Pérez..
18/10/2012 a les 09:28h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.