Article de Carina Filella a El Punt Avui

Carina Filella, El Punt Avui, 22 de novembre 2013
 
El cau de la cultura a Reus
 
Amb 154 anys d'història, el Centre de Lectura de Reus, que enguany ha estat reconegut amb el premi nacional de cultura, és una de les entitats més actives i influents en l'àmbit cultural de la capital del Baix Camp. Avui mateix celebren la concessió del guardó
 
             -


 
 
El pes cultural de Reus no s'entendria sense una entitat com el Centre de Lectura. No només per la seva trajectòria llarga, de 154 anys; ni pel seu important fons patrimonial i bibliogràfic, que el té; sinó perquè aquest cau de la intel·lectualitat i l'activitat cultural reusenca ha sabut adaptar-se als “nous temps”, “reinventar-se”, i convertir-se així en una entitat imprescindible, de referència a Reus i al país. Així ho pensa el seu president actual, Xavier Filella, que el 8 d'octubre passat va recollir el premi nacional de cultura 2013, concedit pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) i amb el qual el govern català reconeix aquesta trajectòria. I avui mateix l'entitat celebrarà, amb un acte institucional a la seva seu al centre de la ciutat, la recepció d'aquest guardó.

Va ser un dels primers ateneus de Catalunya. El van fundar, el 1859, el periodista Josep Güell i Mercader i un grup d'intel·lectuals reusencs, amb la voluntat d'alfabetitzar la població obrera i les capes més desafavorides de la societat. D'aquí ve el seu nom. Des d'aquell primer moment s'ha caracteritzat “pel seu tarannà progressista, democràtic i catalanista” i també per la seva vocació de servei públic “no elitista”, segons Filella. “Al segle XIX ensenyant a llegir als obrers, al XX participant activament en la recuperació de la cultura catalana, i als temps presents s'hi encara la voluntat de donar serveis culturals de tota mena, ampliar el seu ventall d'oferta a tots els públics i adreçar-se a una nova ciutadania”, apunta el president, que està convençut que si una entitat com aquesta ha sabut mantenir-se en la primera fila de l'activisme cultural és per la seva capacitat d'adaptar-se a les noves necessitats de la societat. De fet, ell mateix es pregunta si aquest tipus d'ateneus nascuts a finals del segle XIX tenen sentit encara avui. I la resposta, per Filella, és clara. “Sí. Cal adaptar-se, reinventar-se, caminar amb els temps, però, també, sempre mantenir viu l'esperit primigeni: pobles cultes, pobles lliures. Ara, 154 anys després, una distinció a escala nacional dóna fe d'aquesta viabilitat”, apunta en un article publicat precisament a la Revista del Centre de Lectura, l'òrgan d'expressió de l'entitat.

Des de l'any 1921 el Centre de Lectura té la seu a l'antic Palau dels Tamarit, un gran edifici del carrer Major que va ser donat el 1916 pel filantrop Evarist Fàbregas Pàmies, el qual també va finançar les obres de remodelació. Amb més d'un segle i mig d'existència n'han viscut de verdes i madures, però només per culpa de la Guerra Civil espanyola va haver de tancar portes, entre 1938 i 1948. “Tot i que estava decomissat pel règim, es va tancar i no van permetre que s'espoliés”, explica Filella.

L'entitat va crear la primera biblioteca patrimonial de Catalunya i encara ara és una de les sis principals del país (amb uns 260.000 volums), juntament amb la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Arús, la Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès. A més, la del Centre de Lectura ha estat la principal biblioteca de la ciutat ja que fins a finals dels anys noranta, quan finalment va obrir la Xavier Amorós, Reus no disposava de cap biblioteca pública. Un altre puntal bàsic és el seu patrimoni artístic, ja que el Centre de Lectura disposa d'un important fons d'art, amb obres destacades dels segles XIX i XX.
Però, sobretot, l'entitat té vida. “Programa activitats de diferents formats culturals amb una regularitat diària”, destaca Filella, que també assenyala la importància de l'oferta docent. I és que a la mateixa seu del centre s'hi troben escoles de dansa, teatre, lletres, música, música moderna, idiomes i art, que cada curs porten a l'entitat uns 800 alumnes.

 
Més premis
 
L'any 1982 va rebre el premi d'honor Lluís Carulla; el 1983, la Creu de Sant Jordi, i aquest 2013 el premi nacional de cultura. Uns guardons que empenyen encara més els hereus d'aquells primers impulsors del centre. A Reus, aquests dies, s'han organitzat diverses activitats per celebrar aquest darrer reconeixement. Exposicions, lectures dramatitzades, conferències i concerts. I tindran com a colofó l'acte institucional de recepció del premi nacional programat per a aquesta tarda, en el qual prendran part el mateix Xavier Filella; l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; el president de la Diputació, Josep Poblet, i el poeta, lingüista i president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Carles Duarte, que pronunciarà la conferència El Conca i el model de polítiques culturals. Demà, dissabte, acabaran els actes amb la presentació del poemari Oda als objectes, de Glòria Coll, i amb un concert del quartet de solistes de l'Orquestra Camerata XXI, a la sala d'actes del centre. Aquest serà un dels primers concerts que s'organitzen en aquesta sala d'actes, però el president anuncia que la seva voluntat és que “regularment” es programin actuacions musicals en aquest espai. Un exemple més de la voluntat d'anar “consolidant i ampliant l'oferta”. “Volem mantenir viu aquell esperit pel qual es va fundar el centre fa 154 anys”, apunta el president. I recorda que en els darrers trenta anys, des de la concessió de la Creu de Sant Jordi, el Centre de Lectura ha anat incrementat la seva oferta cultural i docent. El darrer reconeixement és, per a l'equip directiu actual, un nou al·licient. “Un segle i mig de cultura mereix un premi nacional. La distinció que el Conca ha atorgat enguany al Centre de Lectura es justifica per la tossuderia d'una entitat que, molt encertadament, Pere Anguera va definir com «una institució ciutadana»”, apunta Filella.

 
Reunió del Conca
El Centre de Lectura de Reus ha organitzat per a aquesta tarda un acte institucional per celebrar la recent concessió del premi nacional de cultura. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts aprofitarà l'avinentesa per celebrar la seva assemblea a la capital del Baix Camp.
 
24/11/2013 a les 23:41h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.