Opinió: "El millor homenatge". Article de Xavier Filella a Reus Digital (juliol 2010)
Pdf del congrés.


PER FORMALITZAR LA INSCRIPCIÓ AL CONGRÉS: copiar aquestes dades i enviar a: cipa@urv.cat
Cal veure: condicions de participació, al pdf


COGNOMS I NOM / APELLIDOS Y NOMBRE / FULL NAME:

ADREÇA POSTAL / DIRECCIÓN POSTAL / ADDRESS:

TELÈFON / TELÉFONO / TELEPHONE NUMBER:

ADREÇA ELECTRÒNICA / DIRECCIÓN ELECTRÓNICA / E-MAIL ADDRESS:

CENTRE DE TREBALL O ESTUDI / CENTRO DE TRABAJO O ESTUDIO / WORK OR RESEARCH INSTITUTION

PRESENTA COMUNICACIÓ? / ¿PRESENTA COMUNICACIÓN? / DO YOU INTEND TO PRESENT A PAPER? 

SI / YES NO

(enviar / enviar / send to: cipa@urv.cat)Article d'opinió publicat a Reusdigital.cat el mes de juliol de 2010:


El millor homenatge

Aquests dies s’ha convocat el Congrés Internacional Pere Anguera que es durà a terme a Reus i Tarragona del 13 al 15 d’abril de 2011. Un congrés que debatrà sobre les “Identitats, símbols i mites de la contemporaneïtat a Catalunya i a Espanya”.

És el millor homenatge que es podia fer al malaguanyat Pere Anguera mesos després de la seva mort en plena maduresa intel•lectual.

Organitzat pel departament d’Història de la Universitat Rovira i Virgili amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, el simposi aplegarà i bo i millor del món acadèmic català i espanyol amb la presència de destacats conferenciants europeus. La nòmina anunciada és de primer nivell: Joseba Agirreazkuenaga (Universitat del País Basc/EHU), Conxita Mir (Universitat de Lleida), Josep Fontana (Universitat Pompeu Fabra de Barcelona), Maurizio Ridolfi (Universitat de Tuscia, Itàlia), José Álvarez Junco (Universidad Complutense de Madrid), Pere Gabriel (Universitat Autònoma de Barcelona), Eva Serra (Universitat de Barcelona), Pedro Rújula (Universidad de Zaragoza), Ramon Arnabat (Universitat Rovira i Virgili), Juan Sisinio Pérez Garzón (Universidad de Castilla La Mancha), Borja de Riquer (Universitat Autònoma de Barcelona), Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili), Magí Sunyer (Universitat Rovira i Virgili), Anna Maria Garcia Rovira (Universitat de Girona), Xusto Beramendi (Universitat de Santiago de Compostela).

Em consta que tots aquest eminents catedràtics i professors universitaris han donat el vist i plau a la seva participació en el congrés de manera immediata i entusiasta i això es deu al respecte, a l’estimació que sentien pel doctor, pel catedràtic Pere Anguera el qual al llarg dels anys s’havia guanyat un gran prestigi i reconeixement.

El congrés s’organitzarà en quatre àmbits: “Història local: cultura, política i identitat”; “Construcció d’identitats nacionals i mites, símbols i representació”; “Liberalisme i antiliberalisme. El carlisme”; i “El catalanisme i les relacions Catalunya-Espanya”.

Les sessions, que es faran al Centre de Lectura de Reus i al Campus Catalunya de la URV a Tarragona, comptaran amb una ponència en cada àmbit i la relació i debat sobre les comunicacions que s’hi presentin des d’ara fins el mes d’abril de 2011, en les dates de celebració del simposi.

Segurament d’homenatges a la figura de Pere Anguera se’n podrien haver fet molts i de formes molt diverses però si ens recordem d’ell, de com treballava, de la seva rigorositat i de la seva dèria i constància en organitzar seminaris i simposis al Centre de Lectura, dels quals en van quedar constància en moltes publicacions, penso que aquest congrés li resultaria molt atractiu.

El Congrés Internacional Pere Anguera serà un esdeveniment acadèmic de primera categoria, molt convenient en una època en la que dominen en el panorama cultural, social i polític de casa nostra una gran quantitat de propostes populistes i sovint banals. La desgraciada conjuntura de la seva mort prematura n’ha fet possible la celebració i que s’hi apleguin els més reconeguts catedràtics.Xavier Filella


 
2/8/2010 a les 11:55h, 
 (0)
 
 
 
No hi ha comentaris

 
Ha d'estar registrat per a poder comentar els articles. Si ja te un compte creat accedeixi a aquest per a poder comentar.